voertuigcontrole —> daihatsu —> onder de motorkap —> overzicht onder de motorkap
Onder de motorkap

Je hoeft geen monteur te zijn om zelf de motor op een aantal punten na te lopen. Het gaat hierbij voornamelijk om het regelmatig controleren van de niveaus van de diverse vloeistoffen. Waarbij het voor zich spreekt dat hoe meer je rijdt, hoe vaker je deze controles moet uitvoeren.

Overigens wordt het ons door de autofabrikanten bij die controles wat makkelijker gemaakt omdat deze de te controleren onderdelen vaak duidelijk aangeven met gekleurde doppen. Ook de oliepeilstok heeft meestal een opvallend gekleurde greep.

Vanzelfsprekend moet je ook weten welk symbool bij welk vloeistofreservoir hoort, vandaar dat die er ook bij vermeld staan.

Meer info over de APK

logo-orange

onderdemotorkap

 Nr Onderdeel Symbool Bijzonderheden
1 Koelvloeistofresevoir  koelvloeistof Bijvullen tot maximum. Bij kokende motor eerst de motor laten afkoelen voordat je de dop losdraait. Systeem staat onder druk, waardoor de ontsnappende hete lucht voor verwondingen kan zorgen. Denk maar aan een fluitketel waar je de dop vanaf haalt als het water kookt.
2 Accu  dynamo-accu De meeste moderne accu’s zijn onderhoudsvrij. Wat je wel kunt doen is af en toe controleren of de polen niet geoxideerd zijn (roest). Goed insmeren met zuurvrije vaseline voorkomt dit.
De hoofdfunctie van de accu is overigens het starten van de auto. Tijdens het rijden zorgt de dynamo voor de stroomvoorziening.
3 Olie peilen  oliedruk Zie olie peilen
4 Radiateur koelvloeistof Radiateur controleren op beschadigingen en roest
5 Olie bijvullen  oliedruk Zie olie peilen
6 Peilstok automatische transmissievloeistof  geen
symbool
Controle van peil wordt door garage bij een onderhoudsbeurt gedaan.
7 Reservoir stuurbekrachtigingsvloeistof  besturing Controleer het peil als het sturen zwaarder gaat dan normaal.
8 Remvloeistofreservoir  rem Controleer ook hier weer of het peil tussen max. en min. staat. Bij een te laag peil kun je het systeem maar beter laten nakijken en laten bijvullen door de garage.
9 Ruitenwisservloeistofreservoir  ruitenwisservloeistofpeil Bijvullen met ruitenwisservloeistof. Een goedkoop alternatief is water met spiritus, maar spiritus kan de levensduur van de ruitenwisserrubbers verkorten. En ruitenwisservloeistof bevat naast een schoonmaakmiddel ook nog anti-kalk.