voertuigcontrole —> seat —> onder de motorkap —> overzicht onder de motorkap
Onder de motorkap

Je hoeft geen monteur te zijn om zelf de motor op een aantal punten na te lopen. Het gaat hierbij voornamelijk om het regelmatig controleren van de niveaus van de diverse vloeistoffen. Waarbij het voor zich spreekt dat hoe meer je rijdt, hoe vaker je deze controles moet uitvoeren.

Overigens wordt het ons door de autofabrikanten bij die controles wat makkelijker gemaakt omdat deze de te controleren onderdelen vaak duidelijk aangeven met gekleurde doppen. Ook de oliepeilstok heeft meestal een opvallend gekleurde greep.

Vanzelfsprekend moet je ook weten welk symbool bij welk vloeistofreservoir hoort, vandaar dat die er ook bij vermeld staan.

Meer info over de APK

logo-orange

onder-de-motorkap-seat-st

 Nr Onderdeel Symbool Bijzonderheden
1 Koelvloeistofresevoir  temperatuur Bijvullen tot maximum. Bij kokende motor eerst de motor laten afkoelen voordat je de dop losdraait. Systeem staat onder druk, waardoor de ontsnappende hete lucht voor verwondingen kan zorgen. Denk maar aan een fluitketel waar je de dop vanaf haalt als het water kookt.
2 Olie peilstok   Zie olie peilen
3 Olie bijvullen   Zie olie peilen
4 Remvloeistofreservoir Controleer ook hier weer of het peil tussen max. en min. staat. Bij een te laag peil kun je het systeem maar beter laten nakijken en laten bijvullen door de garage.
5 Accu De meeste moderne accu’s zijn onderhoudsvrij. Wat je wel kunt doen is af en toe controleren of de polen niet geoxideerd zijn (roest). Goed insmeren met zuurvrije vaseline voorkomt dit.
De hoofdfunctie van de accu is overigens het starten van de auto. Tijdens het rijden zorgt de dynamo voor de stroomvoorziening.
6 Ruitensproeiervloeistofreservoir Bijvullen met ruitenwisservloeistof. Een goedkoop alternatief is water met spiritus, maar spiritus kan de levensduur van de ruitenwisserrubbers verkorten. En ruitenwisservloeistof bevat naast een schoonmaakmiddel ook nog anti-kalk.
7 Zekeringenkast  geen symbool Dit zijn niet-metalen zekeringen. Deze zitten meestal niet in dat handige doosje waar ook de reservelampjes in zitten dus kun je ze ook niet ter plekke vervangen.